Jak ocenić czy danie warte jest swojej ceny?

by

Czytając recenzje innych użytkowników na temat nieznanych mi restauracji nierzadko spotykam się z… cóż, brakiem profesjonalizmu i konsekwencji. Wstęp ciekawy, rozwinięcie zaczyna się w porządku, ale potem coś się psuje. Zaczyna wkradać się subiektywna opinia, argumenty stają się coraz bardziej miałkie, a wszystko sprowadza się do tego, że „ja nie lubię…”, „ja zrobił bym to lepiej…”, „czy ja mam rację, bo…”. Aż nieprzyjemnie się to czyta i skupiamy się na wyciągnięciu z tego czegoś wartościowego, zamiast natrafiać na każdym kroku na przydatne informacje, które pomogły by nam rozwiązać dylemat „pójść, czy nie”. Najgorsze jest jednak stwierdzenie, że danie nie jest warte swojej ceny i to bez jakiegokolwiek „ponieważ”. Tak po prostu i już. Za wysoka cena i tyle. Jak zatem powinno się oceniać adekwatność tych dwóch zmiennych? To wcale nie jest takie skomplikowane.

By ocenić trzeba się znać

Nasza prywatna opinia na temat ceny i jakości dania jak najbardziej nie wymaga znajomości branży gastronomicznej, gdyż subiektywne odczucia nie są niczym złym. Problem zaczyna się w momencie, gdy dzielimy się nimi z szerszym gronem osób, w formie jaką jest recenzja lokalu gastronomicznego. W takim przypadku zwyczajowe „nie smakuje mi więc za drogo” lub „zrobił bym podobne w domu i to dużo taniej” nie powinny mieć w ogóle racji bytu. Idąc do restauracji nie płacimy jedynie za sumę ceny składników na talerzu. Do ceny dania wliczona jest też pensja pracowników, opłaty bieżące umożliwiające utrzymanie restauracji, sam fakt, że ktoś nam serwuje danie w określonym miejscu i w określony sposób itp. Smak to tylko jeden z czynników, jaki należy w takim wypadku wziąć pod uwagę pisząc tego typu teksty i osądy.

Jak ocenić?

Aby nie zostać oskarżonym o zbytnią subiektywizację swojej recenzji należy dopilnować, że będzie ona bazowała na obiektywnych przesłankach oceniających:
– klimat lokalu i atrakcyjność kompozycji dania na talerzu,
– obsługę kelnerską,
– świeżość i jakość produktów (tu przydaje się znajomość podstawowych zasad i błędów, jakie popełniane są w gastronomii),
– sposób przyrządzenia (np. wysmażenie mięsa, czy klarowność sosu),
– smak i uczciwa zawartość składników wymienionych w karcie dań,
– wielkość porcji (czasem danie jest na tyle genialne, że niewielka ilość jest jak najbardziej dopuszczalna, innym razem od obszerności talerza zależy opłacalność jego zamówienia),
– cena składników (im bardziej wykwintne produkty tym droższe danie).
Jeśli więc recenzja zawiera te wszystkie informacje to można z czystym sumieniem powiedzieć, że jej ocena jest sprawiedliwa. Jeśli nie… nie warto marnować na nią czasu.

You may also like

Leave a Comment

Your email address will not be published.